+386 (0)40 815 215

Fizioterapija

Na podlagi fizioterapevtskega pregleda se odločimo za enega ali več fizioterapevtskih postopkov, za katere ocenimo, da bodo optimalno pomagali pri odpravi mišično-skeletnih težav. Vsako obravnavo nato, ob sprotnem spremljanju izidov zdravljenja, prilagajamo potrebam pacienta.
Fizioterapija je lahko usmerjena v zmanjševanje bolečine, izboljšanje sklepne gibljivosti in mišične zmogljivosti, izboljšanje koordinacije in ravnotežja, izboljšanje drže in vzorca hoje ter funkcioniranja pacienta.

Temelj fizioterapije sta običajno kinezioterapija in manualna terapija, poleg pa se lahko izvajajo naslednje podporne terapije:

Kinezioterapija

Terapevtska vadba je eden ključnih elementov obravnav za izboljšanje ali povrnitev funkcioniranja posameznika. 

Vadbeni programi so individualno oblikovani, glede na potrebe vsakega pacienta in lahko vključujejo naslednje elemente:

● vaje za izboljšanje mišične zmogljivosti,
● tehnike za izboljšanje gibljivosti,
● aerobno vadbo,
● vaje za izboljšanje ravnotežja in agilnosti,
● vaje za izboljšanje nadzora drže, mehanike gibanja in stabilnosti,
● sprostilne vaje,
● dihalne vaje in vadbo dihalnih mišic,
● v funkcijo usmerjeno vadbo.

 

Manualna terapija

Manualna terapija oziroma terapija z rokami zajema številne tehnike, katerih namen je zmanjšati bolečino, povečati sklepno gibljivost in zmanjšati zakrčenost mišic ter tako vzpostaviti najbolj optimalno funkcijo gibalnega sistema. V kombinaciji z vajami se pogosto uporablja pri obravnavi mišično-skeletnih težav.

Terapija z udarnimi globinskimi valovi

Udarni valovi so mehanski tlačni impulzi, ki se na valovit način širijo v tkivu in s svojim delovanjem spodbudijo regeneracijo tkiva. Učinki delovanja udarnih globinskih valov so posledica mehanotransdukcije (sprememba mehanskega dražljaja v elektrokemične signale v celici), ki spodbudi celično proliferacijo, diferenciacijo in sintezo medceličnine. Poveča se sproščanje protivnetnih citokinov, dejavnikov za vazodilatacijo in angiogenezo, spodbudi pa se tudi delovanje matičnih celic.

Terapija z udarnimi globinskimi valovi se uporablja za zdravljenje kroničnih mišično-skeletnih obolenj kot so lateralni in medialni epikondilitis (teniški in golfistični komolec), kalcinirajoči tendinitis rotatorne manšete, planatrni fasciitis, tendinopatija Ahilove tetive in patelarnega ligamenta, bolečinski sindrom velikega trohantra in tibialni stres sindrom.

Magnetotransdukcijska terapija

Zunajtelesna magnetotransdukcijska terapija (Extracorporeal Magnetotransduction Therapy – EMTT) deluje z uporabo visokofrekvenčnih magnetnih impulzov, ki v telesu preko indukcije ustvarijo šibek električni tok. S tem dosežemo selektivne spremembe mikrookolja okoli in znotraj celic, vključujoč celične membrane. Posledično pride do sprememb celične aktivnosti, ki spodbudijo celjenje in odpravijo določene prisotne patologije. EMTT se od drugih oblik terapij z magnetnim poljem razlikuje po višji frekvenci nihanja in večji jakosti magnetnega polja, ki lahko prodre tudi do 18 cm globoko v tkiva.

EMTT se uporablja za regeneracijo in rehabilitacijo mišično-skeletnih poškodb ali bolezni, kot so degenerativne bolezni sklepov (osteoartroza, spondiloza, hernija diska), bolečina v hrbtu, vnetja tetiv in sklepov ter preobremenitveni sindromi.

Terapija z laserjem

Laserji proizvajajo homogen žarek svetlobe, ki lahko prodre do 2 cm globoko v tkivo. Absorpcija svetlobne energije v celicah sproži spremembo (pospešitev ali zaviranje) kemijskih reakcij, kar vodi do hitrejšega celjenja tkiv, zmanjšanja vnetja, otekline in bolečine. 

Terapijo z laserjem se izvaja za celjenje ran in zlomov, pri mišično-skeletni bolečini in poškodbah, sindromu zapestnega prehoda, osteoartrozi, revmatoidnem artritisu in drugih vnetnih stanjih in na prožilnih točkah.

 

Elektroterapija

Elektroterapija uporablja električno energijo v namene zdravljenja. Električni tok v tkivo apliciramo preko elektrod iz prevodne gume nameščenih v penast ovoj ali vakuumskih elektrod. Primarni učinki elektroterapije so posledica depolarizacije senzoričnih, motoričnih ali bolečinskih živčnih vlaken.

Ostale učinke povzročajo elektrokemične spremembe v tkivu in kontrakcije mišic, ki jih električni tok sproži.

Elektroterapija ima širok razpon uporabe. Uporablja se za zmanjševanje bolečine in otekline, izboljšanje celjenja tkiva oziroma ran, sproščanje mišičnih krčev, povečanje krvnega pretoka ter preprečevanje in zaviranje atrofije mišic zaradi neuporabe (oziroma aktivacijo skeletnih mišic).

Terapija z ultrazvokom

Terapevtski ultrazvok deluje preko visokofrekvenčnih zvočnih valov, ki v tkivih povzročajo termalne in ne-termalne učinke. Eden izmed poglavitnih učinkov je predvsem zmanjšanje bolečine. Poleg tega ultrazvok spodbuja celjenje tkiv in brazgotin, povečuje krvni pretok, razteznost tkiv in zmanjšuje mišične krče.
Uporaba ultrazvoka se priporoča predvsem pri miofascialni bolečini (prožilnih točkah), bolečini in disfunkcijah hrbta ter nespecifičnih težavah oziroma disfunkciji ramena.

Presoterapija

Naprave za dinamično (pulzirajočo) kompresijo delujejo preko mehaničnega pritiska. Manšete, ki se jih namesti na zgornje ali spodnje ude, se postopoma polnijo z zrakom in tako spodbujajo gibanje tekočin (venskega in limfatičnega sistema) iz udov. S tem se poveča krvni pretok, zmanjša otekanje, preko tega pa se lahko izboljša tudi obseg giba in zmanjša bolečina.

Presoterapija je indicirana predvsem pri oteklinah po poškodbi ali operaciji ter primarnem in sekundarnem limfedemu. Dinamično kompresijo se priporoča tudi kot del okrevanja po naporni vadbi.

 

Aplikacija kinezioloških trakov

Kineziološki trakovi so elastični lepilni trakovi, ki se nalepijo na površino kože. Ker posnemajo njene lastnosti (specifična debelina in visoka elastičnost) ne omejujejo delovanja mišic oziroma gibanja sklepov, preko katerih jih apliciramo. Zato se uporabljajo predvsem z namenom spodbujanja funkcijskega gibanja brez bolečin.

S kineziološkimi trakovi lahko vplivamo na sklepno mehaniko, izboljšamo propriocepcijo in ravnotežje. Pomagajo lahko pri zmanjševanju vnetja in bolečine, izboljšanju drenaže limfe ter obsega in kinematike gibanja.